Καβάλα

 

Τέσσερα λιμάνια με διακριτούς ρόλους, αλλά ένας στόχος: να καταστήσουν το λιμενικό σύστημα της Καβάλας ένα σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο των Ανατολικών Βαλκανίων.

 

Εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’

Πρόκειται για ένα σύγχρονο λιμάνι που βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη σε απόσταση 8 χλμ. ανατολικά της πόλης της Καβάλας. Οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού λιμένα "Φίλιππος Β’" άρχισαν το 1990. Τον Οκτώβριο του 2002 η εμπορευματική κίνηση μεταφέρθηκε εκεί. Σήμερα, το εμπορικό λιμάνι διαθέτει κρηπίδωμα μήκους 400μ., βάθος στο κρηπίδωμα 10,5 μ. και χώρο διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων 50.000 τ.μ. Με τις υφιστάμενες υποδομές μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα 2 πλοία μήκους 190 μ. και ένα πλοίο Ro-Ro. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του εμπορίου, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διαθέτει 4 μηχανοκίνητους γερανούς με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 12 - 100 τόνων, 10 fork-ships για 2,5 - 4 τόνους, 2 fork-ships για 35 τόνους, ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ενός SPREADER για τη μεταφορά C/N, 1 φορτωτή και 2 ραμπών μεταφοράς.

 

Επιβατικό λιμάνι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Η εδαφική ζώνη του λιμανιού περικλείεται από την πόλη και αποτελεί το κέντρο της ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες και τους κατοίκους. Μέσα σε αυτό έχει αναπτυχθεί πλήθος εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Ο προσήνεμος προβλήτας του λιμανιού έχει μήκος 560 μ. και ο υπήνεμος περίπου 230 μ. Το λιμάνι διαθέτει συνολικό μήκος κρηπιδωμάτων 1950 μ. και βάθη από 4 μ. έως 10 μ. Το κεντρικό λιμάνι εξυπηρετεί: 1)τους επιβάτες, με καθημερινά δρομολόγια F/B και ιπτάμενα δελφίνια από και προς τη Θάσο, ενώ υπάρχουν τακτικά δρομολόγια προς Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σαμοθράκη, 2)τον τουρισμό, καθώς ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής προσεγγίζουν το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. Μετά τη μεταφορά της εμπορευματικής κίνησης στο λιμάνι Φίλιππος Β’ και την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης βελτίωσης της υποδομής, αναμένεται να σημειωθεί επιπλέον αύξηση του τουρισμού, 3)τον αλιευτικό στόλο, που χρησιμοποιείται ως αλιευτικό καταφύγιο, 4)τα θαλάσσια σπορ, καθώς λειτουργούν ναυτικοί όμιλοι και υπάρχει επίσης ανοιχτή πισίνα.

 

Λιμάνι Κεραμωτής

Το λιμάνι της Κεραμωτής βρίσκεται 42 χλμ. ανατολικά της Καβάλας και αποτελεί το κοντινότερο λιμάνι προς το νησί της Θάσου, από και προς το οποίο μεταφέρεται ο κύριος όγκος των επιβατών και των εμπορευμάτων. Φιλοξενεί ιδιωτικά και αλιευτικά σκάφη και σε αυτό πραγματοποιείται η μεταφορά των πιο συνηθισμένων αγαθών των τοπικών επιχειρήσεων.

 

Λιμάνι Ελευθερών

Το λιμάνι των Ελευθερών βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Καβάλας, σε απόσταση 17 χλμ. από την πόλη. Εξυπηρετεί κυρίως τον αλιευτικό στόλο και παρουσιάζει χαμηλή εμπορική κίνηση, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Θάσο.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη