Θεσσαλονίκη

 

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εξυπηρετεί ετησίως 16 εκ. τόνους εμπορευμάτων (7 εκ. τόνους ξηρού φορτίου και 9 εκ. τόνους υγρών καυσίμων). Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων - container στην Ελλάδα, μετά το Λιμάνι του Πειραιά. Ως ελεύθερο λιμάνι, αποτελεί επίσης κύρια πύλη για τη βαλκανική ενδοχώρα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

 

Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων

Τα containers τοποθετούνται σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 6. Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων έχει 550 μέτρα μήκος, 340 μέτρα πλάτος και δυνατότητα υποδοχής πλοίων με βύθισμα μέχρι 12 μέτρα. Αποτελεί μέρος της Ελεύθερης Ζώνης, καλύπτει επιφάνεια 254.000 τ.μ. και έχει αποθηκευτική ικανότητα 3.695 TEUs σε θέσεις εδάφους.

 
Συμβατικό Λιμάνι
Η εξυπηρέτηση του συμβατικού φορτίου πραγματοποιείται σε χώρο συνολικής έκτασης 1.000.000 τ.μ. Τα φορτία που διακινούνται ποικίλλουν από μεταλλεύματα, ορυκτά, χλωροφόρμιο, άσφαλτο, χημικά, ορυκτέλαια, ξυλεία, σίδερα, προϊόντα τροφίμων, κ.ά. Το συμβατικό λιμάνι λειτουργεί ως κεντρικός άξονας μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στην περιοχή Αιγαίου - Μαύρης Θάλασσας και χρησιμοποιείται από βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
 

Σταθμός πετρελαίου και αερίου

Ο σταθμός πετρελαίου και αερίου έχει συνολική χωρητικότητα 500.000 κ.μ. και ετήσια χωρητικότητα 9 εκ. τόνους.

Επιβατικό λιμάνι

Το επιβατικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου. Το 2011 εξυπηρέτησε περίπου 62.894 επιβάτες, ενώ αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για κρουαζιέρες στην ανατολική Μεσόγειο.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη